Horse Agility: Scary corner ili strašni prolaz

Scary corner ili strašni prolaz je zapravo improvizirani prolaz u obliku kuta ili samo prolaza gdje se obje strane nalaze zastave, vrećice, najlon ili sve ono što leti, šuška i što inače plaši konja. Cilj je naravno da se konj nauči na ovakve zvukove i objekte kao bi se što manje bojao ili uopće prestao bojati.

Oprema

Ular, povodac dužine 3,5m – 4m, zastave (velike i male), vrećice, najlon i slično. Zastave možete napraviti sami. Radim ih od starih marama koje više ne nosim. Iskoristite i navijačku euforiju oko sportskih prvenstava kada se u supermarketu po vrlo povoljnim cijenama mogu kupiti zastave. Zatim ih učvrstim na štap, možete kupiti bambusov štap ili bilo koji drugi koji se može kupiti na vrtnom odjelu Bauhausa ili slične trgovine. Zastave neka budu različite veličine i štapovi različitih dužina. Dobro je imati bar 5 zastava različitih dimenzija.

Kako raditi vježbu

Početna faza

Strašni prolaz je manje strašan na samom početku, nemojte pretjerivati s količinom zastava i vrećica, stavite svega nekoliko. Polako prođite s konjem kroz prolaz. Ako odbije polako ga uvjeravajte da prolaz nije strašan i svakako ga nagradite. Vodite računa o vlastitoj sigurnosti. Kad konj bez straha prolazi dodajte više zastava i vrećica.

Viša faza

Neka konj sam prolazi a vi ste s vanjske strane strašnog prolaza. Vodite konja tako da je konj u prolazu a vi izvan. Pazite da na stranu na koju ga vodite ne postavite previsoke zastave neko niže koje možete zaobići s povodcem.

Konj prolazi kroz strašni prolaz u kasu. Vodič je s njim unutar prolaza

Konj kasa kroz prolaz, a vodič je izvan prolaza.

Zahtjevno

Konj kruži (slično lonžiranju) oko vas i u jednom dijelu kruženja prolazi kroz strašni prolaz.

Konj ide natraške kroz strašni prolaz. Lakša varijanta je da je vodič s njim u prolazu, teža da je vodič izvan prolaza.

Konj dolazi do pola prolaza, okrenite ga i neka izađe van, vodič je izvan prolaza.

Equagility

Ako je konj dobro svladao ovu vježbu sa zemlje, tada je napravite iz sedla. Hodom, kasom, pa i kenterom ako je moguće. Konj ne smije bježati već smireno prolaziti i bez straha. Zatim ujašete u prolaz, stanete, brojite do 5 i nastavite / ili se vratite unatrag. Naravno odradite to na bitless ili na rope halter/obični ular ili na neck rope. Stavite kacigu, vodite računa o svojoj sigurnosti i sigurnosti konja, ne pretjerujte i ne glupirajte se. Cilj vam je teren i neustrašivi konj, a to se ne postiže na silu i ubrzanim radom, već postepeno i kroz vrijeme.

Rad sa zemlje poboljšava koordinaciju i motoriku konja, gradi mu samopouzdanje i razvija komunikaciju između konja i čovjeka. Želite li to sve poboljšati slobodno se obratite nekom od trenera koji upotrebljavaju NH metode, a  u Hrvatskoj postoji nekoliko osoba koje razvijaju vještine rada s konjem sa zemlje: Hana Bobinac, Maja Živanović iz Projekta Jednorog (sve ih možete pronaći na facebook stranicama).

 

Komentiraj