Horse Agility radionica

Zašto radionica?

Komunikacija s konjima

Konji nas stalno promatraju i trude se razumjeti nas i naše želje. Uglavnom im to i uspijeva, pa tako konj točno zna kada je čovjek dobro ili loše raspoložen, siguran ili nesiguran u sebe, bezbrižan ili u strahu. Svi smo to iskusili. Konji nas čitaju kao otvorenu knjigu.

Zašto je to tako? Zato što se konj trudi razumjeti nas, a mi očekujemo da konj progovori i kaže nam što muči njega i tako komuniciramo. No, samo Dr. Doolitlle je govorio životinjskim jezikom, a mi ostali moramo naučiti govoriti jezikom konja. Konji govore, ali ne ni hrvatskim, engleskim, latinskim…konji govore tijelom i telepatijom. Govor tijela je ono što možemo naučiti, razumjeti i poboljšati, a telepatija je nešto što smo odavno kao vrsta izgubila, pa je to dosta teško, čak se i dosta ljudi odnosi podrugljivo prema tome čvrsto vjerujući da ne postoji.

Kako pomaže Horse Agility?

Kod komunikacije tijelom važno je upotrebljavati govor cijelog tijela i fokus na ono što je krajnji cilj. Horse agility je niz zadataka koji su jasni i jednostavni, a da bi ih napravili traže potpuni fokus čovjeka i konja. Želite da konj prekorači motku? Fokus je na motku i korake, pokažete konju motku, pokrenete se svojim tijelom, konj krene zajedno s vama, skupa prekoračite (konj samo prednjim) i stanete. Fokus je potpun, cilj jednostavan, komunikacija uspješna. Sve je u redu dok ovo čitate, a kada sami probate neće biti tako jednostavno. Nije nikome jednostavno u početku, potreban vam je netko tko će vam pokazati kako to učiniti i korigirati postupke. Jer nema navlačenja konja da bi krenuo naprijed, povodac je opušten i visi skroz do zemlje, čovjek i konj pokrenuti su idejom, energijom tijela i jasnim fokusom na ono što se želi učiniti.

Kratki zadaci izuzetno pomažu. S vremenom od jednostavnih postaju zahtjevniji i spajaju se u stazu zadataka. Važno je da je zabavno. Sve što se radi sa zemlje primjenjuje se u sedlu i jahanje postaje smirenije, sigurnije i opuštajuće za jahača i konja.

Predavač: Irma Vrbnjak, licencirani međunarodni trener Horse Agility discipline, član The International Horse Agility Club i član Horse Agility Croatia

Oprema: ular, povodac od 3,5 m ili najduži koji imate, sedlo, oglavina, kaciga za Equagility tijekom jahanja.

Igre: Zavjesa, Najlon, Hula Hoop, L-prolaz, Labirint, Naprijed-Nazad, Slalom, Plastične boce. Prepreke: Donosi ih predavač. Napomena: Zadaci se mogu prilagoditi potrebama konja što dogovaramo prije radionice / Playday

Radionica je namijenjena grupama i klubovima, prema dogovoru

Mogućnost individualnih satova, isto prema dogovoru.

Kontakt: 098 81 46 27 ili mamet@net.hr

Haat trener OLHA