Horse Agility: Stoj u hula hupu

Cilj ove vježbe je da konj stoji mirno bez da je vezan ili bez da ga njegov hjuman (vodič, vlasnik) drži na povodcu. Ovo je vještina je korisna jer možete na brzinu skočiti po stvari koje ste zaboravili u sedlarniku, a konj vas čeka. Nemojte očekivati da će vas konj čekati ako odete po “nešto slatko” ili pivu u obližnju trgovinu, sigurno će se pomaknuti i nekamo otići. Na ovaj način konja učite konja da stoji mirno i kod pojahivanja. U svakom slučaju to je vještina koju svaki konj mora znati.

Koje su koristi za konja? 
Izgrađuje povjerenje kod konja. Konji se boje kada im se nešto omota oko nogu, a to je vrlo moguće u radu s hula hupom, naročito u početku. Moguće je da će početi paničariti, budite smireni i ne kažnjavajte konja zbog toga, nego ga polako oslobađajte od tog straha. S vremenom konj neće panično reagirati ako mu se nešto omota oko nogu. Ova je vježba jako praktična za rekreativno terensko jahanje.
Neki konji nemaju dobru kordinaciju nogu (posljedica života u boksu) zato im je ova vježba korisna jer uče gdje moraju staviti noge.

Oprema
Rope halter ili obični ular. Povodac dužine 3,5 – 4 m. Hula hup (za naprednije dva komada)

Hula hup
Hula hup možete kupiti gotovog ili ga napraviti od crijeva za polijevanje vode. Kod kupovnog hula hupa problemi su što lako pucaju ako konj stane na isti i krhki su pa dijelovi mogu porezati konja. Crijevo za vodu je obično savitljivo i mekano i ne puca ako konj stane na njega, obično duže traje, a zbog savitljivosti lakše ga možete spremiti kada ga ne upotrebljavate ili pri transportu.
Važno je da se obje varijante mogu lako otvoriti, naročito u početku rada s konjem. Ako konj zapne i počne paničariti da se hula hop lako otvori i tako oslobodi konju noge.

Kako raditi vježbu?

Početna faza:
Vodite konja do hula hupa, neka stavi obje prednje noge unutar kruga. Vjerojatno neće. Staviti će jednu, a s drugom će probati svašta samo da ne stane unutar kruga. Samo ga smirite, neka stoji i ovako, s jednom nogom unutra a s drugom kako god, pohvalite ga, sačekajte, pohvalite, izađite van iz hula hupa i ponovno pohvalite. Ponovite vježbu još par puta, ne više od ukupno 5, može manje, i zatim konja pohvalite i pustite na miru. Ako se konj zapetlja i počne paničariti, smirite ga i kad se opusti (mljacka ustima i spusti glavu) probajte opet. Nagradite svaki njegov pokušaj da tavi nogu unutar kruga jer je to s njegove pozicije jako strašno i jako se trudi da vam udovolji. Nemojte biti grubi i nemojte ga navlačiti povodcem.

Vježbajte po malo i kontinuirano dok konj ne staje unutar kruga s obje prednje noge bez problema.

agility vjezba 023-horz

Viša faza:
Konj staje bez problema s prednjim nogama unutar kruga. Udaljite se od njega na do 3 metra i tako čekajte 10 sekundi, vratite se do konja i izvedite ga iz kruga.
Konj staje sa zadnjim nogama unutar kruga i stoji mirno.
Dva hula hupa. Konj staje u prvi s prednjim nogama, u drugi sa zadnjim nogama. Stoji mirno. Udaljite se od njega i tako čekajte do 10 sekundi, vratite se po njega i izvedite ga iz krugova.

Zahtjevno:
Konj stoji s prednjim nogama u krugu, zadnje su izvan. Okrećite ga polako puni krug tako da mu okrećete samo zadnji dio, a prednje noge su mu u krugu. Prednje noge konj mora pomicati radi ravnoteže, ali ne smije izaći izvan kruga (radi vizualizacije: kao šestar).
Sada to isto učinite ali obrnuto, konj je sa zadnjim nogama u krugu, a s prednjima kruži oko hula hupa.

Za vrijeme svih vježbi povodac je opušten. I konj mora biti opušten, kretati se polako jer se traži dosta preciznosti od njega

Konji se uvijek trude da vas zadovolje, nemojte biti nervozni i nemojte konja navlačiti. Vježbu radite polako i strpljivo, a konja nagradite s onim što najviše voli, da li je to češkanje ili jabuka ovisi o vašem odnosu i onome što konj voli.

Equagility
Ako ste dobro savladali stajanje u hula hupu sa zemlje sada to odradite iz sedla. Važno je da konj dobro razumije naredbu unazad. U ograđenom prostoru odradite je na ular ili na rope halter. Ako je vježba dobro odrađena sa zemlje, konj će razumjeti što hoćete od njega dok ste u sedlu i zato vam žvala nije potrebna. Koristite sjedište i komunicirajte
sa sjedištem s konjem. Ne navlačite konja rukama dok idete unazad.

Važno: Dajte si vremena, radite polako, radite vremenski kraće ali često (npr. više puta tjedno po 15 min), ne očekujte brze rezultate, veselite se svakom malom napretku, sjetite se da je konju jako teško s vama na leđima naročito ako se ponašate kao vreća krumpira zato strpljivo i s razumijevanjem do vašeg konjskog partnera.

Rad sa zemlje poboljšava koordinaciju i motoriku konja, gradi mu samopouzdanje i razvija komunikaciju između konja i čovjeka. Želite li to sve poboljšati slobodno se obratite nekom od trenera koji upotrebljavaju NH metode, a  u Hrvatskoj postoji nekoliko osoba koje razvijaju vještine rada s konjem sa zemlje: Hana Bobinac, Maja Živanović iz
Projekta Jednorog (sve ih možete pronaći na facebook stranicama).

Komentiraj