Labirint – vježba sa zemlje za bolji balans kod konja

Čest problem konja je njihova ravnoteža kada imaju jahača na leđima. Konji nisu građeni da bi nosili ljude, to smo mi ljudi izmislili. Konjskom tijelu je teret jahača neprirodan, zato konj mora tražiti balans svog tijela kada ima jahača, a ako je jahač nevješt ili sam po sebi generalno nije dobar jahač ravnoteža konja je još više poremećena. Konji tada ubrzavaju jer tako lakše vrate balans svog tijela s jahačem na njemu. Ubrzavanje zna biti neugodno. Kod pojahivanja konj neće stajati nego odmah kreće. Jahači takvo ponašanje znaju tumačiti kao neposluh i, naravno, konja nepotrebno kažnjavati zbog toga. Konj se sad tu muči izbjegavajući bol i kaznu, ali i dalje ima isti problem. Sukob i nezadovoljstvo su neizbježni, kako s konjske, tako i s jahačeve strane.

Što učiniti?

Naravno, osim što jahač mora poraditi na svojoj vještini, važno je i konju pomoći da sam vježba balans svog tijela. Jedna od vježbi sa zemlje je labirint (kako izgleda možete vidjeti u naslovnoj fotografiji).

Koje su koristi za konja?

Izgrađuje povjerenje i samopouzdanje. Poboljšava koordinaciju i balans.  Povećava fokus i sposobnost učenja. Smanjuju se problemi kod utovara u prikolicu.

Oprema

Rope halter ili obični ular. Povodac dužine 3,5 – 4 m. Motke.

Kako labirint izgraditi?

Ne morate imati prave motke kao na slici (ako imate onda super), možete improvizirati s čvrstim, dugim granama ili sličnim materijalom – snađite se. Vanjske motke su u dužini 5 m, a unutarnje 4 m. Širina hodnika labirinta neka iznosi 2 m za početak. Ako je konj jako veliki slobodno povećajte. Isto je ako radite s manjim konjem, smanjite labirint (ako varate to činite na svoju štetu). Ove su mjere okvirne kako bi dobili sliku što treba učiniti.

Kako raditi vježbu?

Vodite konja kroz labirint po slijedećim kriterijima:

  • povodac je opušten,
  • konj ne smije lupati nogama po motkama,
  • konj mora biti opušten i ide polako (jurnjava kroz motke znači nervozu i nećete ništa postići s time)
  • bez zastajkivanja
  • konja vodite s obje strane labirinta, znači naizmjenično ulazite na jedan, pa onda na suprotni ulaz – na taj način vježbate konjske obje strane i lijevu i desnu.

Naravno da to u početku nije moguće, ali nakon nekoliko puta što ćete proći kroz labirint konj će shvatiti što treba i kako treba raditi. Konji se uvijek trude da vas zadovolje, nemojte biti nervozni i nemojte konja navlačiti. Vježbu radite polako i strpljivo, a konja nagradite s onim što najviše voli, da li je to češkanje ili jabuka ovisi o vašem odnosu i onome što konj voli.

Što radi vodič?

Kod prvih prolazaka labirinta smijete izaći iz labirinta, cilj je da kasnije vodite konja unutar motki i ne izlazite iz labirinta. Isto tako da ne lupite nogom po motki, ne zastajkujete i ne prokoračujete motke i ne popikavate se.  Savjet: u početku vodite konja tako da idete ispred njega i to tako da idete u rikverc a konja zovete da ide prema vama. Ovom vježbom i vodič vježba vlastiti balans. Kada svladate prolazak bez udaranja, guranja, naguravanja, prekoračivanja, tada ste svladali osnove. Povodac je cijelo vrijeme opušten, nema navlačenja konja.

Napredni stupanj

Svladali ste vježbu sa zemlje (pri tome ste se nekoliko puta posvađali s konjem i sa samim sobom), sad je vrijeme da sjednete u sedlo i prođete labirint u sedlu.

Vježbu radite polako. Pravila su ista, konj ne izlazi iz labirinta, ne lupa nogama, a dizginama ne navlačite konja nego jašete sjedištem i listom. Moguće je da ćete u početku doslovno porušiti labirint i da vježba koju sada radite dobro sa zemlje u sedlu stvara probleme. Vjerojatni razlozi:

  1.  očajni ste jahač i konju poremećujete balans;
  2. konj ne razumije pritisak lista.

Rješenje: poradite i na broju 1 i na broju 2.

Dodatni izazov:  ako inače jašete na žvalu odradite je sada na rope halter ili na ular, onako kako ste je radili sa zemlje.

Važno: Dajte si vremena, radite polako, radite vremenski kraće ali često (npr. više puta tjedno po 15 min), ne očekujte brze rezultate, veselite se svakom malom napretku, sjetite se da je konju jako teško s vama na leđima naročito ako se ponašate kao vreća krumpira zato strpljivo i s razumijevanjem do vašeg konjskog partnera.

Rad sa zemlje poboljšava koordinaciju i motoriku konja, gradi mu samopouzdanje i razvija komunikaciju između konja i čovjeka. Želite li to sve poboljšati slobodno se obratite nekom od trenera koji upotrebljavaju NH metode, a  u Hrvatskoj postoji nekoliko osoba koje razvijaju vještine rada s konjem sa zemlje: Hana Bobinac, Mario Ivančić, Projekt Jednorog (sve ih možete pronaći na facebook stranicama).

Komentiraj